Hvad med babserne -? 

Til en meget fin fest dukkede en dame op. Dybt nedringet. Og da dansen så begyndte, skete det, der absolut ikke måtte ske: Babserne faldt ud af udskæringen -!

Hvad gør man så -?

Svaret får I, hvis I dukker op til den kommende fortælleformiddag på Hadsund Museum onsdag 26. april kl. 9.30.

Fortælleren, Jørgen Toubro fra Hadsund, har samlet den og snesevis af andre mærkelige tildragelser op. Han lover en skæg formiddag med latteren som følgesvend.

Overskrifterne handler også om en mand, der gik under navnet Det bløde Kys. Om en anden, kendt som Indianeren, fordi han lignede en indianer og havde været gift med høvdingens datter, selv om han boede i Hadsund.

Eller om professor Labri, som engang i fjordbyen præsenterede en menneskeæder, der kendte flere af de forsamlede, men var for kræsen til at æde dem fra en ende af.

I kommer også til at høre om Adelsparre, Nalle, Ove Saab, barber Madsen, lune Thorsen fra Kastbjerg, Martin Bavngaard, Knud Højbjerg og mange flere.

Kort sagt: Tilmelding nødvendig, senest mandag 24. april kl. 12:00 på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. eller 9387 9560 efter først til ”mølle-princippet”, da vi kun har plads til 40 personer. Vi har fuldt hus hver gang.

Entreen er sat så lavt, at alle kan være med. Kaffe, brød og fortælling for fem ti'ere.

 


"Fra bydreng til borgmester".

Årets første Fortælleværksted ved Hadsund Museumsforening & Lokalhistorisk Arkiv bliver med tidligere borgmester, HB’er, familiemenneske, cykelist og ”Petanger” Karl Christensen, der vil fortælle muntre og sjove anekdoter om sin barndom, ungdom, arbejdsliv og rækkende ind i sin borgmesterperiode.

Carl C. Christensen og Christian Hagelskaej 2023

Karl Christensen siger: ”Det bliver bestemt ikke et PARTIPOLITISK INDLÆG, men der dog komme elementer, der giver indslaget indhold”.

Det sker onsdag 15. februar 2023 kl. 09:30 på Hadsund Egnssamling, Rosendals Alle 8 i Hadsund, hvor vi også serverer et par madder og en kop kaffe. Men husk tilmelding, enten først til mølle-princippet på mobil 9387 9560 eller mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. senest mandag 13. februar kl. 12.00

Karl Christensen (tv) og arkivmedarbejder Christian Hagelskær er i gang med at finde forskellige emner som skal bruges i forbindelse med foredraget onsdag 15. februar på museet.

Foto: hhr-freelance.dk

 

 

 

 

 


Tidligere aktiviteter:

 

”Fortælleværksted” med ”Drengen fra Otteruphuse”

 Husmandssted ved Otteruphuse 3

Efter en længere tids Corona pause er Hadsund Museumsforening & Lokalhistorisk Arkiv klar til at holde efterårets første ”Fortælleværksted”, onsdag formiddag 7. september kl. 09.30, hvor vi får besøg af Marius Stubberup, der i dag bor i Aars.

Marius Stubberup vil fortælle om: ”Drengen fra Otteruphuse” – der ligger imellem Skørping og Gammel Skørping – og handler om, hvordan det var at vokse op på et lille husmandssted på kun 14 tønder land i halvtredserne.

Marius Stubberup kommer også ind på, hvordan hans læretid i Hadsund var hos K. Dalby Hansen og hvad han ellers kan huske om Hadsund i tiden fra 1963-1969.

Om Fortælleren

Foto Marius Stubberup 2

Marius er i dag 76 år og bor i Aars, gift med Signe og har 2 piger, to svigersønner + 2. børnebørn, samt 1. ”bonusbarnebarn”.

Marius er fhv. elinstallatør med egen forretning i Aars, som han solgte i 2007 og gik på efterløn.

Har været formand i Installatørforeningen Himmerland og Aalborg, mens fritiden bliver brugt som revisor i flere foreninger og æresmedlem Aars Handelsstandsforening.

Blev i 1999 udnævnt til årets ”Gøgler”, og er i dag formand i Dansk Nutidsmuseum, ellers går tiden med familien, slægtsforskning, som ”morgensvømmer” og i fitnesscentret 3 gange om ugen.

Pia Karstens fra Lokalarkivet opfordrer til, at man husker tilmelding på 9387 9560 eller mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. senest mandag 3. september.

 

 


 

Slægtsforskning – find din egen danmarkshistorie

 

HMLA

Går du rundt og tænker på, hvem dine forfædre egentlig var, så har Hadsund Museumsforening & Lokalhistorisk Arkiv en selvhjælpsgruppe, der igen mødes på Hadsund Egnsmuseum, Rosendals Alle 8, første gang onsdag 2. februar kl. 19.00, hvor Dorthe Lybech rigtig gerne vil hjælpe med råd og vejledning.

Bare ring til Dennis Lybech 6060 3838, så vil han hjælpe med den videre formidling.

Allerede i 2013 startede tankerne om, at Museumsforeningen skulle tilbyde et kursus i slægtsforskning til medlemmer og andre interesserede. Udfordringen var på det tidspunkt at finde en person der ville være kursusleder. Det lykkedes heldigvis i løbet af 2014, og med Kurt Stegger som frivillig kursusleder startede 13 nysgerrige slægtsgravere i efteråret 2014, med at mødes én gang om ugen, hvor emnet var: Hvordan finder vi personerne i slægten.

Fra efteråret 2017 blev det aftalt med daværende museumsinspektør Dorte Kook Lyngholm, at deltagerne kunne benytte det nye lokale i museets mellembygning til vores slægtsgraver-aftener, hvor man mødes i dag. Det har alle været glade for.

Nogle har forladt gruppen, og andre er kommet til, men der er også altid plads til nye deltagere, men husk den bærbare.

 

 

Ny i slægtsforskning – sådan kommer du godt i gang

Slægtsforskning er din private danmarkshistorie.

Det er ikke sikkert, du nedstammer fra konger og riddere, men det betyder ikke, at dine forfædre er en kedelig, grå masse. Rigsarkivets samlinger byder på et væld af spændende historier om almindelige mennesker – historier, der bare ligger og venter på at blive fortalt.

Hvad er slægtsforskning?

Den typiske slægtsforsker prøver at finde så mange oplysninger om sine egne forfædre som muligt – forældre, bedsteforældre, oldeforældre, tipoldeforældre og så videre. Nogle går også den anden vej og leder efter nulevende slægtninge ud fra en fælles forfader.

Din slægt skal findes i forskellige arkivalier

I arkivalierne kan du finde de oplysninger, myndighederne har registreret, når dine forfædre af forskellige årsager har været i kontakt med myndighederne. Det kan for eksempel være i forbindelse med dåb, konfirmation, vielse, begravelse, skilsmisse, adoption, køb af ejendom, retssager, uddannelse, session m.m.

Da registreringerne i arkivalierne er foretaget af forskellige myndigheder, findes der ikke arkivalier, der samler alle oplysninger om en enkelt person. Du kan ikke blot slå et navn op og få en oversigt over alle de dokumenter, der beskriver personens liv. Kilde: Rigsarkivet

 


 

Toubro er gæst hos Fortælleværkstedet

Journalist Jørgen Toubro fortæller om ”Tyskerne langs fjorden”.

Torsdag 26. oktober kl. 10:00 hos Hadsund Egnssamling

 

Krigsfortælling med journalist Jørgen Toubro om tyskerne langs fjord.

Bag arrangementerne står Hadsund Museumsforening & Lokalhistorisk Arkiv i Hadsund. Henvendelse og tilmelding til arrangementet kan ske til mail eller mobil:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. eller 9387 9560 Dennis Lybech.

 


Foredrag:  Hitlers Fotograf med Jesper Bugge Kold

                                           

Kort beskrivelse:         

Jesper Bugge Kold fortæller om Adolf Hitlers fotograf, der besøgte Danmark under augustopgøret i 1943 og som spillede en direkte rolle i samarbejdspolitikkens sammenbrud i Danmark.

I løbet af foredraget vil Jesper vise billede fra fotografens tid i Danmark, fra Hitlers hovedkvarterer Berghof og Ulveskansen samt mange flere.

 

Startdato: tirsdag 7.september kl. 19:00

Pris:          kr. 80,- incl. kaffe og kage, betales ved indgangen

Sted:         Hadsund KulturCenter, Kirkegade, 9560 Hadsund

Billetter:   Tilmelding nødvendig på: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. eller mobil 9387 9560 – senest tirsdag 31. august 2021 kl. 18. 

 

Husk: negativ covid-19 test eller coronapas.